VPN που θα πρέπει να αποφύγετε εάν επιθυμείτε να προστατεύσετε πλήρως την ιδιωτικότητά σας

Αναμφίβολα, η χρήση VPN θεωρείται απολύτως αναγκαία. Πραγματικά, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να χρησιμοποιεί κάποιος VPN και η αυξημένη ασφάλεια της ιδιωτικότητάς του είναι ένας μόνο από αυτούς.

Όμως δεν είναι όλα τα VPN εξίσου αποτελεσματικά και χρηστικά.  Στην πράξη για μερικά είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιήσετε καθόλου υπηρεσίες VPN  παρά να κατευθύνετε την διαδικτυακή σας κυκλοφορία μέσω των σέρβερ τους.  Παρακάτω θα δείτε τί πρέπει να προσέχετε και ποια συγκεκριμένα VPN να αποφύγετε.

Τι κάνει όμως ένα VPN κακό για την ιδιωτικότητα των δεδομένων μας;

  1. Χώρα Προελεύσεως. Αποφύγετε VPN με έδρα χώρες που νομιμοποιούν, για διάφορους λόγους, την παρακολούθηση των πολιτών. Για παράδειγμα τις χώρες της συμφωνίας «Five Eyes» (ΗΠΑ, ΗΒ, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Καναδάς), «Nine Eyes» (επιπλέον οι Γαλλία, Νορβηγία Δανία, Ολλανδία) ή «Fourteen Eyes» (επιπλέον οι Βέλγιο, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία και Σουηδία).

 

  1. Καταγραφή Δραστηριότητας. Όταν χρησιμοποιείτε μια υπηρεσία VPN, όλη η διαδικτυακή σας κυκλοφορία δρομολογείται μέσω των σέρβερ του παρόχου της υπηρεσίας. Κάποιοι πάροχοι καταγράφουν μόνο τα ελάχιστα απαραίτητα δεδομένα για την ομαλή λειτουργία της συγκεκριμένης σύνδεσης ενώ κάποιοι καταγράφουν τα πάντα με αποτέλεσμα να είναι δυνατός ο εντοπισμός του χρήστη μέσω της δραστηριότητάς του. Για να διαπιστώσετε ποια δεδομένα καταγράφει ένας πάροχος θα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τους Όρους Χρήσης της υπηρεσίας του. Καλό θεωρείται η μη πρόβλεψη μπλοκαρίσματος λογαριασμών των χρηστών ακόμη και εάν αυτοί επιβαρύνουν τα συστήματα του παρόχου καθώς εάν ισχυρίζονται το αντίθετο θα πρέπει να εξηγήσουν πώς ακριβώς το κάνουν χωρίς να κρατάνε αρχεία καταγραφής!

 

  1. Μη χρήση του πρωτοκόλλου OpenVPN. Από τα πολλά διαφορετικά πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται σε τέτοιου τύπου συνδέσεις, τα πολύ δημοφιλή L2TP και PPTP φαίνεται να έχουν σημαντικά μειονεκτήματα. Έτσι σε αντίθεση με το OpenVPN δεν είναι καλές επιλογές για την ασφάλεια των δεδομένων σας. Το OpenVPN λογισμικό ανοικτού κώδικα και προσφέρει την ισχυρότερη κρυπτογράφηση των δεδομένων σας.

 

  1. Έλλειψη ελέγχων διαρροών (leak tests). Μερικές φορές η σύνδεσή σας με το διακομιστή VPN μπορεί να παραβιαστεί. Για παράδειγμα, ο υπολογιστής μπορεί να τεθεί σε αναστολή λειτουργίας (sleep/suspend) και να μην επαναφέρει τη σύνδεση VPN κατά την αφύπνισή του ή μπορεί να αλλάξετε από Wi-Fi σε Ethernet ή να χρειαστεί να επανασυνδεθεί ο δρομολογητής μετά από διακοπή ρεύματος. Ακόμα και όταν είστε συνδεδεμένοι με το VPN «με επιτυχία», ορισμένα από τα δεδομένα σας ενδέχεται να μην δρομολογούνται μέσω αυτής της σύνδεσης. Αυτό ονομάζεται διαρροή, και υπονομεύει την έννοια της χρήσης VPN καθολικά. Ορισμένα VPN είναι καλύτερα από άλλα από αυτή την άποψη και προτείνεται ο περιοδικός έλεγχος για διαρροές μέσω εξειδικευμένων εφαρμογών WebRTC, IPLeak, DNS Leak test κ.α.) Κάθε δοκιμή πρέπει να γίνεται δύο φορές, μια με VPN και μια χωρίς με διαφορετικές φυσικά IP κάθε φορά).

 

  1. Προσοχή στις δωρεάν υπηρεσίες. Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους για τα VPN είναι ότι οι δωρεάν υπηρεσίες VPN είναι αρκετά καλές. Έχει αποδειχθεί ότι η τα δωρεάν VPN κρύβουν  πολλούς κινδύνους. Είναι γεγονός πως οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να πληρώνουν λειτουργικά έξοδα όπως για διακομιστές και εύρος ζώνης με κάποιο τρόπο. Εάν οι χρήστες δεν πληρώνουν τίποτα, τότε θα πρέπει να παραγάγουν το εισόδημα τους με άλλο τρόπο ο οποίος τις περισσότερες φορές είναι η πώληση δεδομένων και πληροφοριών των χρηστών.

 

  1. Μη δυνατότητα ανώνυμων πληρωμών. Κάτι ακόμα που πρέπει να έχετε υπόψη: αν θέλετε να προσθέσετε ένα επιπλέον επίπεδο ασφαλείας θα πρέπει να προτιμήσετε μια υπηρεσία VPN που δέχεται ανώνυμες πληρωμές. Ενώ μια πιστωτική κάρτα ή ένας λογαριασμός PayPal μπορούν να οδηγήσουν σε εσάς, τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin δεν αφήνουν τέτοια μονοπάτια οπισθοπορείας.

Food for thought!

 

 

Πηγή:  Georgina Torbet,